Basics - kalhoty

Všichni rádi sledujeme, co je ve světě módy zrovna nového, jaké jsou trendy, co zrovna letí. Ale jsou jisté kousky našeho šatníku, které tu vždy byly, jsou a budou, ať se děje cokoliv. Mezi ně musíme rozhodně zařadit i kalhoty. Malí - velcí, mladí - staří, kluci - holky... Každý je má, každý je nosí, každý je miluje! Vždy se na ně dá spolehnout, když zrovna nemáte úplně náladu vrhat se do nových experimentů; takové kvalitní džíny, ty opravdu vydrží nějakou tu dobu a spolehlivě poslouží při mnoha příležitostech.

Nechytejte mě ovšem za slovo, i kalhoty v dnešní době skýtají neskutečné množství možností, jak zaujmout. Barvy, vzory, střihy, pro každou příležitost se hodí jiné a je z čeho vybírat. Díky rozličnosti střihů můžete chytře a přitom celkem nenápadně vyzdvihnout své přednosti a potlačit své nedostatky, jen jen třeba pečlivě vybírat a neuchýlit se k první možné volbě.

Straight

Méně těsné, ale pořád zaručenou klasikou, jsou straight - rovně střižené, které méně obléhají, ale díky tomu leccos prominou, tedy taková větší sázka na jistotu.

Boyfriend jeans

Pokud se vyžíváte ve volnějších uvolněných střizích, doporučuji podívat se po tzv. boyfriend džínech. Působí velmi pohodovým dojmem a v posledních letech zažívaly velký boom, nejen právě pro jejich praktičnost a pohodlí, ale také proto, že dobře sednou skoro každé postavě a zároveň v nich můžete zaujmout. Jsou perfektní volbou pro outfity ve stylu nedbalé elegance. Nejčastěji jsou sice asi kombinovány s teniskami či jinou pohodlnou vycházkovou obuví, ale ve spojení s lodičkami - nejlépe ve výrazně barevném či jinak extravagantním provedení - to může být opravdová výhra! Nebojte se ani této odvážnější kombinace.

Mom jeans

Po vlně "boyfriendek" přišly na řadu takzvané "mom jeans" - volně lze přeložit jako mamčiny džíny. Tedy doslova takové, které za svého mládí nosila generace našich maminek v 80. letech. Poznáte je opět podle volného střihu a na každý pád i podle vyššího pasu, který je taktéž v posledních letech zase zpět a zažívá velký módní comeback. Nejoblíbenější jsou ve světle modré džínovině, úplně nejlepší je, když navíc působí trochu sepraně - jako pravé "plesnivé" džíny z osmdesátek.

Slim fit

Například dlouhým nohám prokážou dobrou službu jednoduché, ale slušivé slim fit - tedy těsně přiléhavé. Pokud je právě tohle váš cíl a nevadí vám své křivky opravu zvýraznit, nebojte se oddělení skinny, kam spadá typ přímo "na tělo".


 

Harémky

Ke kontroverzním typům kalhot se jistě řadí třeba takové "harémky", také můžeme říkat turecké kalhoty. Většinou jsou v pase stažené gumou, knoflíkové zapínání se jednoduše k jejich svobodomyslné auře úplně nehodí, a tím skýtají také velkou míru pohodlí. Navíc bývají vyhotoveny z velmi příjemných, lehkých a vzdušných materiálů. Ačkoliv se hodí a spojují spíše s teplejším podnebím, než je v naší malé krásné republice, dle mého názoru ani zde nejsou neznámým pojme. Většinou po nich ale saháme právě jen v letních měsících či dokonce jen výhradně na dovolené u moře, což je možná trochu škoda. Je ale pravda, že svým stylem vyhovují spíše alternativně zaměřeným jedincům; zcela určitě to není obyčejný konzervativní kousek.

Společenské kalhoty

Když zabrousíme do úplně opačných vod, nabízí se nám zmínit kalhoty společenské. V 21. století je naštěstí naprosto běžné, že i žena nosí kalhoty (a umí si to patřičně užít!). Společenské kalhoty vůbec nepatří jen do šatníku bussines women, každá dáma by si měla pořídit alespoň jeden exemplář. Nejlépe v nějaké neutrální barvě, takový, který bude působit klasicky a elegantně a bude využitelný jak pro formální příležitosti, tak i pro denní nošení. 

Takže, milé dámy, milí pánové, i když se nad nošením kalhot normálně nejspíš ani nezamýšlíte, nabádám vás zcela vážně k tomu, abyste to změnilo, nebo alespoň to zvážili. Neberte nošení kalhot jen jako všední záležitost, když je tolik možností, jak se na nich vyřadit. Přeji šťastnou ruku při výběru!